Hemşirelik Fakültemiz tarafından “Deprem Sonrası Kendimize Bakım Vermek” konulu çevrim içi seminer düzenlendi.
Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Satı Demir moderatörlüğünde düzenlenen seminer programında MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zümra Atalay konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Satı Demir yaptığı açılış konuşmasında “Bir taraftan yaşanılan doğal afet bir taraftan da insanın elinden bir şey gelememesi insanlar için travmatik olabiliyor. Depremi doğrudan veya dolaylı yaşayan kişiler bilişsel ve duygusal zorluklar yaşayabilmektedir. Bu noktada düzenlediğimiz seminerimizin destekleyici olacağını düşünüyorum. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Ayaz Alkaya ise yaşanan deprem felaketinden dolayı ülkemizin zor günler geçirdiğini kaydederek depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yararlılar acil şifalar, geride kalanlara ve öğrencilerimize geçmiş olsun temennisinde bulundu.
Prof. Dr. Sultan Ayaz Alkaya sözlerine şöyle devam etti: “Tüm Türkiye hatta dünyada etkilerini hissettiğimiz deprem felaketi sonrası Prof. Dr. Satı Demir hocamızın kurduğu psiko-danışmanlık ekibi ile bu süreci yaşayan öğrencilerimize elimizden geldiğince destek sağlıyoruz. Bu vesile ile hazırlanan seminer programımızın hazırlanmasında emeği geçen herkese ve MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zümra Atalay hocama desteklerinden dolayı teşekkür ederim.”
Prof. Dr. Zümra Atalay hemşirelik mesleğinin bir şefkat mesleği olduğunu vurgulayarak, mesleklerinin yardım etme üzerine olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Zümra Atalay “Travma yaşayan insanlar için dünya hep acılardan ibaretmiş gibi gelir. İnsanlar yaşadıkları zorlanmalarını anlatıyor. Bunun yanı sıra ülkenin içinde bulunduğu durum psikolojilerini daha da zorlaştırmaktadır. Bizim mesleğimizde her şey empati ile başlıyor. İnsanı anlamak ve içinde bulunduğu durumda ona yardımcı olmaya çalışmaktadır" dedi. Deprem felaketi yaşayan insanlarımız ile özdeşleşerek onlara şefkatle yaklaşmamız gerektiğini söyleyen Atalay, bu felaketten sonra insanların normalleşebilmesi için öncelikle içlerindeki dengeyi oturtabilmeleri gerektiğine değindi. Depremde yaşanılan süreci tanımlamanın ve burada tolerans eşiğimizi belirlemenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Zümra Atalay, "Geçmiş yaşanmışlıklar, pişmanlıklar veya daha kötü olursa duygusu, daha fazla acı çekme endişesi insanların korku ve tedirginliklerini arttırmaktadır. Şefkati bilgece uygulayarak, bu süreci yaşayan insanlara destek vermek gerekiyor. Bu durumda anda kalmayı sağlamamız gerekmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Zümra Atalay seminerin devamında katılımcılara nefes kontrolü ve anda kalmayı uygulamalı olarak gösterdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.